En liten detalj med stor betydelse,
- Ajje Ljungberg
- 27 juni
- 3 min läsning
För ett tag sedan köpte OpenAI Jony Ives bolag io för totalt 6,5 miljarder dollar i aktier, en summa som gör detta till en av årets största tech-uppköp. Det startades så sent som 2024 av Ive och tre andra nyckelpersoner som alla jobbat på Apple med målsättningen att utveckla en ny generation AI-drivna produkter.
Sir Jony Ive var ekonomiskt oberoende redan före denna företagsaffär. Med en nettoförmögenhet som uppskattas till över 100 miljoner dollar kan han välja sina projekt efter passion, inte betalning. (Sir blev han 2012 då han adlades av det brittiska kungahuset för sina insatser inom design och industridesign. Han är ju britt, även om han spenderat den mesta tiden av sin karriär i USA, och kan därför bli riddare och få använda titeln Sir.)
Jony Ive följer inte med som anställd när io nu är en del av OpenAI. Han agerar som konsult från designkollektivet LoveFrom som han efter att ha lämnat Apple 2019 startade tillsammans med en annan inflytelserik designer, Marc Newson, även han med några år på Apple och en av formgivarna av Apple Watch.
Så här beskriver sig LoveFrom på sin väldigt minimalistiska hemsida lovefrom.com: "LoveFrom is a creative collective. Architects, artists, engineers, filmmakers, graphic designers, industrial designers, interaction designers, motion designers, musicians, sound designers, type designers, writers. Founded by Jony Ive with Marc Newson."
Ives namn sticker ut genom att det är kursiverat, ett "subtilt" sätt att visa någon sorts hierarki. Mer än så står inte på hemsidan. Inte ens någon kontaktinfo. Men självsäkerheten slår igenom i mellanrummen. (Teenage Engineering med dess grundare Jesper Kouthoofd är väl vår svenska motsvarighet.)
Allt är skrivet med Lovefroms eget typsnitt LoveFrom Serif, ett ambitiöst typografiskt projekt som säger mycket om Jony Ives och hans kollegers syn på design och produktutveckling, vi återkommer till det strax.
Företagsnamnet ville Ive och Newson skulle ha känslan av ett skrivet brev. Men hur skulle ordet se ut?
De tog hjälp av en annan designgigant, den brittiske formgivaren Peter Saville, känd för sina omslag till Joy Division och New Order på det legendariska skivbolaget Factory under åttiotalet. Senare i karriären har han jobbat bland annat för Dior och Stella McCartney.
Savilles bidrag var enkelt; lägg till ett komma efter LoveFrom, – det gillades av Ive, som tyckte att kommatecknet var ett vackert grepp – något som inte uttrycker ett påstående, utan snarare ställer en fråga. "Och det handlar om en början."
Sedan kom frågan om att välja typsnitt. Och LoveFrom Serif skapades. Fast Company har dokumenterat denna process i detalj, och berättelsen om hur typografer och designers, matematiker och dataingenjörer la ner oändligt många timmar på att skapa det perfekta och vackraste typsnittet – ett arbete som fortfarande pågår. Det är en fascinerande skildring av medveten perfektionism i praktiken.
Bland annat handlade det om de perfekta kurvorna, de flytande kurvorna, något som också genomsyrade många av Apples produkter under Ives år där.
LoveFrom Serif används, med vissa variationer, i många av projekten för gruppens kunder, kunder som de väljer att kalla ”vänner”. Det har bland annat använts i emblemet som togs fram till Kung Charles kröning och i boken ”Make Something Wonderful” som samlar Steve Jobs citat, tal och intervjuer.
Men varför denna enorma investering i något så "enkelt" som ett typsnitt? I en värld där gratis typsnitt finns överallt och AI kan generera fonter på sekunder? Svaret ligger i filosofin bakom LoveFrom – och i möjligheten att faktiskt kunna agera på den filosofin.
Ekonomisk frihet ger kreativ frihet. Med miljoner på banken behöver Ive inte kompromissa eller skynda på processer för att nöja investerare eller träffa deadlines. Han kan spendera år på en enda kurva om det behövs.
"Det här är ett enormt arbete som inte är ekonomiskt försvarbart. Det är inte affärsmässigt försvarbart," säger Ive. "Den enda förklaringen, den enda vägen du kan finna till varför vi gör det här, är att vi tycker att det är viktigt och att vi bryr oss. Och bryr vi oss om oss själva? Nej, vi tror faktiskt att det är en tjänst åt kulturen."
Det är ett privilegie få har – och kanske ännu färre väljer att använda på det här sättet. Sir Jony Ive bär sin riddartitel med respekt.
PS. Sedan jag först publicerade inlägget så upptäckte jag att det fanns ett lager till på hemsidan. Klickar man på Jony Ives namn (eller Mark Newson för den delen) så kommer det upp en presentation av Ive (inte av Newson...). Något mindre subtilt om vem som styr och ställer. Väl övertydligt och "girigt", lite synd och onödigt tycker jag. DS.

Fast Company om processen att ta fram LoveFrom Serif: https://www.fastcompany.com/90888571/jony-ive-spent-the-last-4-years-perfecting-his-typeface-heres-why-hell-never-be-done
Vill du fortsätta med en högre kurs, så hittar du här en presentation som LoveFrom:s Antonio Cavedoni och Chris Wilson höll på San Francisco Public Libary för ett år sedan: https://www.youtube.com/watch?v=5b6g8eT0uuc